Dag 19; wo 1-6; 84 km; de R1 route weer opgepakt - Reisverslag uit Grudziądz, Polen van Henk Bentum - WaarBenJij.nu Dag 19; wo 1-6; 84 km; de R1 route weer opgepakt - Reisverslag uit Grudziądz, Polen van Henk Bentum - WaarBenJij.nu

Dag 19; wo 1-6; 84 km; de R1 route weer opgepakt

Door: henkfietstnaarsintpetersburg

Blijf op de hoogte en volg Henk

01 Juni 2011 | Polen, Grudziądz

Na 4 dagen van de R1 route te zijn afgeweken om de steden Poznan en Torun te kunnen bezoeken, heb ik vandaag de route weer opgepikt bij de stad Chelmno aan de rivier de Wisla.

De dag begon opnieuw met stralende zon op de camping in Torun. Het was wel warmer en benauwder. De wind begon te draaien en komt nu vanuit het noorden. Dit betekende dus tegenwind. Aan het einde van de middag, toen ik al op mijn bestemming was, regende het zelfs even.

Van Torun reed ik over rustige provinciale wegen, de nrs. 553, 551 en 550 naar Chelmno. In dit oude stadje geluncht (hamburger). Al snel vond ik het 1e R1 bordje en vervolgens over dorpswegen naar de stad Grudziadz ( spreek uit: Grudjans). De weg slingerde mee met de rand van het plateau. Links keek je het brede dal van de Wisla in. De weg werd nog gedeeltelijk omzoomd door grote eike- of lindebomen, hieronder was het heerlijk koel met dit warme weer. De routemakers kiezen bij voorkeur voor dit soort wegen. Echter deze "boomwegen" verdwijnen steeds meer. Zo ook hier. De nieuwe verbrede asfaltweg lag keurig te glimmen in de hete zon maar het heeft wel weer heel wat oude bomen gekost.

Het was een echte dorpenroute vandaag. Ik heb er 23 geteld over ruim 80 km. En dus heb ik ook 23 foto's gemaakt van de plaatsnaamborden, want aan die gewoonte hou ik sinds mijn 1e fietsreis vast. Al die plaatsnaamborden komen als een lang lint met de tijd erbij in mijn fotoboeken. Het is wel de kunst om een zo aardig mogelijke foto te maken.

In Grudziadz was ik al vroeg in de middag. Nog tijd genoeg om het stadje te bekijken. Ook deze stad is ontstaan, net als Torun, bij een kasteel van de Teutoonse Ridders, zo rond het jaar 1250. Van het kasteel is niets meer over. De laatste toren werd opgeblazen door het terugtrekkende Duitse leger in maart 1945.
Uniek zijn de oude stadsmuren aan de rivierkant. Deze dienden ook als graanopslagplaatsen (in het Duits: Getreidespeicher, in het Engels: granaries); zie ook de foto.

In Grudziadz logeer ik in het City hotel. Een keurig ***hotel. Eigenlijk niet Pools genoeg, maar dat zegt de naam al. Maar er was weinig keus. Via afdingen slaap ik nu op een 3-persoonkamer voor de prijs van een 1-persoons. Ik heb in het hotelrestaurant gegeten met Thomas Wetzel uit Gottingen in Duitsland. Hij fietst ook de R1, echter tot Riga, de hoofdstad van Letland en vandaar naar Tallinn (hoofdstad Estland) om vervolgens met de boot over te steken naar Helsinki, en via Finland, Zweden en Noorwegen uit te komen in Trondheim. Hij plant 3 maanden onderweg te zijn. Gemiddeld fietst hij maar liefst 120 km per dag, alles met GPS (navigatie). Hij is heeft alleen oog voor de natuur onderweg. In steden en de geschiedenis is hij niet geïnteresseerd. Dus geen kandidaat voor samenfietsen. Bovendien is hij een vroege vogel. Het liefst zou hij om 6.00 uur op de fiets stappen.

Morgen is het einddoel de stad Malbork met het grootste bakstenen kasteel van Europa, zetel in de Middeleeuwen van de Teutoonse Ridderorde. Deze hield een groot deel van dit gebied eeuwenlang in een ijzeren greep. Maar daarover hopenlijk morgen meer.

PS: met mijn zadel gaat het uitstekend en mijn achterwerk idem dito. Beide hebben baat gehad van de rustdag. Het was wel een waarschuwing die ik ter harte zal nemen.

• 01 Juni 2011 - 20:02

Mieke Welschen:

Van Reina heb ik je adres gekregen. Wat ontzettend leuk. Ik heb nog niet alles gelezen, maar het lijkt me een geweldige ervaring.
    Groeten van Ad en Mieke Welschen

• 01 Juni 2011 - 20:32

Tonnie Witteman VMDB:

Hoi Henk,
    Je kunt ook teveel te snel willen. Geniet van alles wat je ziet. Voor ons hoef je echt niet elke dag te scoren! Er zijn dagen dat je alleen maar kijkt en ervaart, zonder te weten waar het over gaat. De foto's alleen al zeggen veel.
    groet van Tonnie

• 01 Juni 2011 - 20:58

Ali Kasten:

Van Alien en Henk heb ik het adres van deze weblog gekregen.Vorig jaar heb ik je ook gevolgd op je reis naar Jeruzalem. Nu stond aan het begin van deze weblog ook het adres van de reis naar Rome.Die heb ik in het begin tegelijk met deze reis gelezen, maar dat was niet zo'n goed idee.Het was een beetje verwarrend. Daarom heb ik toen eerst Rome ( in twee keer gelezen) en na die tijd volg ik je (al is het nog zo laat) iedere dag.Je ziet en beleeft heel wat.Ik vind de verhalen en foto's erg mooi. Het is een super prestatie.Je moet de hele dag wel druk zijn met fietsen, foto's maken, folders lezen, de boel bezichtigen, inwendige mens verwennen enz.enz en dan ook nog een verhaal schrijven.Maar het is en blijft geweldig!!! Hartelijk groeten en een goede reis verder, met veel mooi fietsweer. Ali

• 02 Juni 2011 - 06:07

Janneke:

Hoi Henk,

Wat een bof dat je het weer aardig mee hebt!!Wat een belevenis om zo na je pensioen de interessante dingen te bekijken en zoveel ervaringen op te doen.Wat een leuke type's tref jij toch onderweg!!!Het zijn meestal mannen die zo ondernemend zijn,tref je wel eens alleenfietsende vrouwen??Je gras ligt er prachtig bij.Reina vertroetelt het...Goede reis verder ik hoop je in Canada ook te kunnen volgen want ik vertrek a.s.Dinsdag.Hartelijke groet vanuit Bussum.

• 02 Juni 2011 - 07:18

Henk & Alien:

Na een week Spanje hebben wij alle reisverslagen gelezen. Dat kostte wel bijna een uur.
    Het verhaal van de Teutoonse ridders kende ik nog niet. Zo leer ik nog wat van je.
    In Spanje hadden ze in de musea alleen maar teksten in het Catalaans of Spaans. Als je geluk had dan hadden ze een foldertje in het Engels. Ik verwacht dat het in Polen net zo is.
    Je maakt wel afstanden, hoor. Dertig kilometer per dag vinden wij wel genoeg.
    Als ik als bewaker bij het holocaustmonument had gestaan, dan had ik hetzelfde gedaan!

Gelukkig dat je je tentje toch nog hebt meegenomen. Je hebt er al veel gebruik van gemaakt!
    Succes met het vervolg van de reis. Wij blijven van de teksten en de foto's genieten.