Dag 30; zo 12-6; 0 km; rustdag in Riga
Door: Henkfietstnaarsintpetersburg
Blijf op de hoogte en volg Henk
12 Juni 2011 | Letland, Riga
Vandaag is het 1e Pinksterdag. Niet veel van gemerkt. Alleen een kerk die uitging met veel in stemmig zwart geklede mannen (ook de jongens) en vrouwen in het wit. Zal wel een Lutherse kerk zijn geweest want de meerderheid van de Letten is Luthers.
Mijn kerkbezoek beperkte zich tot de Dom van Riga, die dateert uit begin 13e eeuw en het grootste kerkgebouw van Letland is. Overigens weinig indrukwekkend, ondanks de kloostergang. De orgelmuziek klonk wel fraai. Er werd druk geoefend voor het concert van vanavond.
Na eerst wat nevels in de ochtend begon de zon al snel weer volop te schijnen. Mijn reisgenoot Thomas en ik begonnen de sightseeing trip in Riga op de HOP-on, HOP-off bus, altijd geschikt voor een eerste kennismaking met een stad. Na een busrondje stad ging ieder zijns weegs.
Ik was vooral geïnteresseerd in wat Riga aan Art Nouveau en Jugendstil te bieden had. Inderdaad Reina, in de diplomatenwijk, direct tegen de oude stad aan, was het aaneenschakeling van kleurrijke panden uit het begin van de vorige eeuw, veelal ambassades. Letland was na de 1e WO zelfstandig geworden, en maakte toen een bloeitijd door. Je bleef foto's maken, ook van interessante details. Een paar heb ik er op de weblog gezet.
Na de nodige kilometers te hebben gelopen, was het even rusten op een nostalgisch bootje dat in 45 minuten rond de oude stad voer, via de oude stadsgracht en over de rivier de Daugava waaraan Riga is gelegen.
De binnenstad van Riga lag er op deze zonnige zondag relaxed bij, mooi gerenoveerd, autovrij, veel terrasjes, nog niet teveel toeristen. In een straat met fraaie panden werden scènes voor een film opgenomen die speelt in 1948. Honderden figuranten gekleed volgens de mode van die tijd vormden het publiek om een aantal hardlopers toe te juichen en met vlaggetjes te zwaaien. Interessant om even de gang van zaken te bekijken.
Indrukwekkend was ook het vrijheidsmonument uit 1935, vooral als je beseft dat Letland achtereenvolgens onder de knoet heeft gezeten van:
- de Duitse ridderorden: ca 400 jaar
- de Zweden: ca 100 jaar
- de Russen: ca 200 jaar
Om dan eindelijk na WO2 onafhankelijk te worden gedurende slechts 20 jaar en vervolgens door Duitsers en daarna Russen te worden onderdrukt tot 1991 om dan van de ene dag op de andere weer zelfstandig te worden. Overigens lukt het ze aardig om op eigen benen te staan dacht ik, ondanks dat er maar 1,5 miljoen inwoners zijn (waarvan 800.000 in Riga).
Ik heb nog veel meer gezien, teveel om op te noemen. Nog even wat geshopt want mooie souvenirwinkels tref je hier volop aan. Sieraden met barnsteen zijn ook hier in de aanbieding. Wie nog eens een stedenreis wil maken, kan ik Riga aanbevelen.
Samen met Thomas op een terras gegeten. Na deze dag scheiden onze wegen zich. Hij gaat pal noord, richting Talin, de hoofdstad van Estland, ik ga noord-oost, richting St.Petersburg. Nog een kleine 1000 km schat ik. Ik heb er inmiddels ruim 2500 km opzitten.
- de Duitse ridderorden: ca 400 jaar
- de Zweden: ca 100 jaar
- de Russen: ca 200 jaar
13 Juni 2011 - 06:21
Yme Van Den Born:
Nou Henk we zijn weer helemaal op de hoogte over Riga.
Eleni gaat jou voorbeeld volgen, ze heeft in Amsterdam een nieuwe fiets gekocht.
Ze is nu aan het oefenen om rond Amsterdam te fietsen... Je moet ergens beginnen niewaar.
Hier is het nog steeds te warm dus bruin worden is er niet bij..
Ik wens je nog heel veel sterkte op weg naar Sint Pietesburg.
from this sunny Cyprus -
13 Juni 2011 - 13:20
Hankl:
De 3 gebroeders vind ik werkelijk juweeltjes.
Met volle teugen genieten van je reisverslagen.
Groet Han