Welkom op de weblog! - Reisverslag uit Bussum, Nederland van Henk Bentum - WaarBenJij.nu Welkom op de weblog! - Reisverslag uit Bussum, Nederland van Henk Bentum - WaarBenJij.nu

Welkom op de weblog!

Door: henkfietstnaarsintpetersburg

Blijf op de hoogte en volg Henk

10 Mei 2011 | Nederland, Bussum

Na mijn drie pelgrimsreizen op de fiets -in 2008 naar Santiago, in 2009 naar Rome (zie http://romefietspelgrimhenk.waarbenjij.nu/) en in 2010 naar Jeruzalem (zie http://henkfietstnaarjeruzalem.waarbenjij.nu/)-, alle drie met veel plezier gereden, meende ik dat het tijd werd voor iets nieuws. Je wordt immers ouder en strammer en de jaren beginnen te tellen.

Een avontuurlijke treinreis maken leek mij wel een goed alternatief voor de fiets. Dus verzamelde ik allerlei informatie over de reis met de Trans-Siberische spoorlijn naar Peking en verder. Het bleek echter dat de hele reis vooraf geregeld moet worden, je niet van het reisschema mag afwijken en je ongeveer 6 dagen en nachten vrijwel onafgebroken in dezelfde coupe doorbrengt met vooral uitzicht op onafzienbare bossen. Dus geen vrijheid blijheid waarvan ik zo geniet met de fietstochten.

Dit uitzonderlijk mooie voorjaar begon het toch weer te kriebelen om te gaan fietsen. Je bent aktief bezig, staat dicht bij de natuur en hebt de tijd om interessante zaken min of meer uitvoerig te bekijken. Dus ik besloot vooralsnog om van de trein af te zien en nog een fietsreis te maken.

De vraag was wel welke route te fietsen. Na enig speuren op het internet viel mijn oog op de R1 fietsroute: de Europa Radweg R1, de allereerste bewegwijzerde fietsroute dwars door Europa. Het begin-/eindpunt is Boulogne sur Mer aan de Franse kust Frankrijk, het eind-/beginpunt is St.Petersburg in Rusland. Totale lengte ruim 3.500 kilometer door 9 landen.

Onderweg fraaie natuur, mooie oude steden en veel historie. Al snel besloot ik deze R1 route in mei/juni te gaan fietsen en zo mogelijk, indien conditie en tijd (van mijn geliefde echtgenote mag ik maximaal 2 maanden wegblijven), het toelaten met een terugweg via Finland, Zweden en Denemarken.

Tijdens de reis hoop ik met name aandacht te schenken aan een aantal historische gebeurtenissen:
- de tocht van handelaren uit Vriezenveen, de zgn. Ruslui,die tussen 1720 en 1914 met paard en wagen met handelswaar heen en weer reden naar St.Petersburg en ongeveer dezelfde route aflegden die ik nu ga fietsen. Zij deden dat in 15 dagen, reden dag en nacht door en wisselden zo'n 90 keer van paarden. Ik denk tenminste 30 dagen nodig te hebben. Mijn tempo is overigens wel iets relaxter.
- de kastelen van de Duitse ridderorden die in de Middeleeuwen in Polen en de Baltische landen, te vuur en te zwaard, het Christendom verbreidden en nog lang invloed hielden.
-en vanzelfsprekend aan St. Petersburg met alle historie van de stichting in 1703 door tsaar Peter de Grote en o.a. het beleg van St.Petersburg (toen Leningrad) gedurende W.O. II, dat 900 dagen duurde en waarbij meer dan een miljoen inwoners van de honger zijn omgekomen.

Ik vertrek op zaterdag 14 mei, alleen. Opnieuw geen reisgenoot kunnen vinden, maar wie weet doe ik onderweg gezelschap op. Ik hoop op een westenwind (mag wel eens na zoveel tijd) met af en toe een regenbuitje (goed voor de natuur), maar natuurlijk niet teveel.

Als je van nieuwe reisverslagen op de hoogte wilt blijven, vul dan in de kolom links je emailadres in en je krijgt automatisch bericht.

Veel plezier met het volgen van de reis.

• 10 Mei 2011 - 12:01

Reina:

Fijn dat je je passie volgt!
    En ook ben ik blij met jou dat je de energie en de gezondheid hebt
    om zo'n avontuurlijke reis te maken.
    Geniet van je vrijheid!

Je geliefde echtgenote Reina

• 12 Mei 2011 - 20:56

Frits:

Hoi Henk,

Nog twee nachten en dan begin je aan wederom een fantastische fietstocht. Uiteraard heb ik me met mijn e-mailadres aangemeld zodat ik je kan volgen. Ik wens je heel veel succes en hopelijk goed weer toe en zie je eerste verslag met grote interesse tegemoet!

Een hartelijke groet, ook aan Reina

Frits en Ida

• 13 Mei 2011 - 13:03

Yme Van Den Born:

Henk wij wensen je een heel voorspoedige reis en zullen met belangstelling je verslagen lezen.
    Heel veel sterkte.......
    Yme en Eleni

• 13 Mei 2011 - 14:35

Hankl:

henk goede reis , veel plezier, geniet en behouden wederkomst

• 13 Mei 2011 - 16:21

Jan En Jurrie:

Henk,

We wensen je een hele mooie fietstocht over de Europa Radweg 1.
    Met de ervaringen van de afgelopen 3 jaar zal je dit zeker lukken
    en hopen dat de weergoden je goedgezind zijn.

Hartelijke groet

Jan en Jurrie

• 13 Mei 2011 - 17:56

Tonnie Witteman VMDB:

We zullen je zeker missen bij de VMDB, maar twee maanden is te overzien. Je hebt al een behoorlijk track-record opgebouwd, nu St. Petersburg nog. Fijne reis!
    Tonnie

• 14 Mei 2011 - 11:22

Jack Koolen:

Hallo Henk,
    Wij wensen je heel veel plezier, veel goed weer, weinig stukken aan de fiets, weinig wind tegen en dat je heel veel indrukken mag opdoen over de verschillende histories van de diverse landen.
    Ik las de mail pas op zaterdagmiddag dus ik kon je helaas niet persoonlijk te woord staan om je heel veel geluk toe te wensen dus bij deze alsnog veel geluk.
    Groet Jack en Mieke

• 11 Januari 2016 - 19:27

Lieve Van Damme:

Hallo Henk,
    Toen ik toevallig op je reisverslag terecht kwam en dit met veel enthousiasme doorlas gaf dit me nog meer goesting om mijn volgende fietsreis te plannen. Ik heb net als jij een beetje ervaring, nl van De Haan (mijn woonplaats) tot Zuid-Spanje via de Compostella en Hispaniaroute in 2007. Vervolgens in 2010 van De Haan naar Rome met route van Benjaminse.
    Binnenkort (2017 ) kan ik genieten van mijn rustpensioen en zou ik willen naar St Petersburg fietsen. Graag wil ik via mail contact nemen want ik zit met een aantal vraagjes. Wil je me verder helpen graag een seintje via mail.
    Fietsgroeten,
    Lieve