Dag 6; do 19 mei; 121 km; koolzaad en kilometers - Reisverslag uit Goslar, Duitsland van Henk Bentum - WaarBenJij.nu Dag 6; do 19 mei; 121 km; koolzaad en kilometers - Reisverslag uit Goslar, Duitsland van Henk Bentum - WaarBenJij.nu

Dag 6; do 19 mei; 121 km; koolzaad en kilometers

Door: henkfietstnaarsintpetersburg

Blijf op de hoogte en volg Henk

19 Mei 2011 | Duitsland, Goslar

Toen ik vanmorgen om 7 uur aan de Weser opstond, scheen de zon. Wel veel stapelwolken aan de lucht. Het zou tot 13.00 uur duren voor de eerste plensbui viel.

Henk uit Amsterdam bleek toch op de camping te hebben gestaan en de eerste kilometers langs de Weser tot Holzminden fietsten we samen op. Hij was binnenschipper geweest, fietste al 10-tallen jaren, had zelfs de 1e routeboekjes geschreven van de "Groene weg naar de Middellandse Zee"' uitgegeven door de Europafietsers (Saapke en Wim ik meen dat jullie die route ook gefietst hebben). Nu maakte hij een rondreis, eerst de R1 tot Dessau aan de Elbe, daarna de Elbe volgen naar het noorden en dan weer terug naar huis. Alles in ca 7 weken. Hij had geen haast en legde ca. 60 à 70 kilometers per dag af. Dit lag duidelijk onder mijn tempo en toen hij boodschappen ging doen, wensten we elkaar een goede reis.

De route liep van Hoxter (waar de bedenker van de R1 woonde, vandaar dat deze stad ook op de route moest), langs de rivier de Weser naar Holzminden. Vervolgens klimmen naar Stadtoldendorf en over de hoogvlakte naar de bierstad Einbeck (dus geluncht met een glas Einbecker bier). Inmiddels regende het flink tot voorbij Bad Ganderheim. Na Langelsheim kwam Goslar en daarmee het Harzgebergte in zicht. Gelukkig maar want ik was inmiddels flink moe na een rit van meer dan 100 km, heuvel op heuvel af + regen.

Wat me bijstaat van het landschap is al het geel van het bloeiende koolzaad; is een fraai gezicht in de heuvels.

Toen ik Goslar in reed brak een plensbui los die ik al kilometers weg had zien hangen. Ik zag af van de jeugdherberg (ergens buiten de stad hoog in de heuvels), reed de "Altstad" in en informeerde bij het eerste het beste hotel naar een kamer. Voor EUR 49
slaap ik nu in een oud historisch pand. Ook internet werd geregeld.

Frits je hebt gelijk, Goslar is een gaaf middeleeuws vakwerkstadje, de omweg waard om de "Kaiserpfalz" en de "Marktplatz" te gaan bekijken.

Morgen verder richting oosten. Hoe ver ik kom zie ik wel. Om een idee te geven van de gehele R1 route zie de foto die ik onderweg heb gemaakt van een informatiebord.

Reina bedankt voor je ereprijs correctie. Ik kan toch altijd zoveel van je leren! Ik kwam vandaag nog een aardig bloempje tegen waarvan ik me afvroeg wat de naam is (zie de foto). Je weet het vast wel.

• 19 Mei 2011 - 21:11

Frits:

Morgen bijtijds opstaan Henk. Om 8.30 uur is het klokken- en figurenspel te zien op de Markt (van Goslar) met aansluitend het ochtendlied. Vervolgens zul je al snel het voormalige Oost-Duitsland binnenrijden. Ben benieuwd hoe de kwaliteit van de wegen daar nu is....

• 19 Mei 2011 - 21:18

Foke:

Hallo Henk en volgers,
    Wat een prachtige foto van de fontein in het avondlicht.
    Ik volg je verslagen graag, o.a. vind ik het leuk hoe je mijn moeder liefdevol complimentjes geeft.

Een goede reis verder!
    Groeten van Foke

• 20 Mei 2011 - 05:45

Reina:

Die bloemetjes heten ooievaarsbek.
    Wat mooi zijn ze op de foto.

• 20 Mei 2011 - 06:51

Yme Van Den Born:

Ik zie dat je genoten hebt van het Weserbergland, als ik de foto's zie gaat mijn hart weer open voor dit mooie gebied.
    Blij dat je de route even hebt aangegeven, kunnen we volgen door welke landen je nog gaat.
    We genieten van je verslagen
    Henk heel veel succes .
    Groet
    form this sunny Cyprus

• 21 Mei 2011 - 18:22

Tonnie Witteman VMDB:

Hallo Henk,
    Ik ben er weer, terug uit Drenthe! En jij, 100 kilometer per dag - ups en downs - vind ik erg stoer! Zo leuk dat je dan weer mensen tegenkomt die je meteen herkent als lange afstand fietser (of zoiets!). Het eerste het beste Hotel, zo word je dan weer bijna vanzelf weer geleid naar een goede plek! Ik zit nu aan de Lotgenotenlijn tot 21.00 uur. Dinsdag a.s. bestuursvergadering, we zullen je missen! Donderdag a.s. Ledenraad! We draaien, maar zonder jou. Ja, jij wou zo nodig naar St. Petersburg: nog 53 dagen! Je bent aardig op weg nu. Ik volg je op Internet.
    Groet van Tonnie

• 21 Mei 2011 - 23:26

Tineke:

Hi Henk,
    We zijn weer terug van Kenora, een hele rit 2000 heen en 2000 terug. We kwamen onder weg ook een paar fietsers tegen, wel hele einden voor hun met alleen rotsen, meren en bossen. Het verkeer is meest trucks en minder autos. In de zomer meer campers maar daar hadden wij om deze tijd geen last van.
    Leuk om je reis weer te volgen en deze keer met fotos. Iedere dag weer een verrassing wat je allemaal mee maakt. Nu alweer bijna een jaar geleden dan Reina en Gonda hier waren en we je reis naar Rome volgden.
    Happy Travels !!!! van Tineke en Gert.

• 22 Mei 2011 - 03:29

Henriette:

Dag Henk,
    heb je dagboel nog niet kunnen volgen (ga dat in Bussum snel doen).
    Ik wens je veel fietsplezier !
    Veel groeten uit New York.

• 31 Mei 2011 - 15:33

Saapke & Wim Aanen:

Klopt, Wim; we hebben deze route - naar Stes. Maries-de-la-Mer - vorig jaar gefietst. Op de boekjes staan nu de namen van twee anderen, Ben van Kan en Boudewijn van der Vlist.

Groet,

Wim Aanen