Dag 15; za 28-5; 97 km; langs bossen en akkers - Reisverslag uit Pszczew, Polen van Henk Bentum - WaarBenJij.nu Dag 15; za 28-5; 97 km; langs bossen en akkers - Reisverslag uit Pszczew, Polen van Henk Bentum - WaarBenJij.nu

Dag 15; za 28-5; 97 km; langs bossen en akkers

Door: henkfietstnaarsintpetersburg

Blijf op de hoogte en volg Henk

28 Mei 2011 | Polen, Pszczew

En het blijft maar uitstekend fietsweer. Ook deze zaterdag: helder en fris, veel bewolking maar ook regelmatig zon.

Het heuvelde heel wat af, veel graanakkers en bossen. Buiten de dorpen is er geen bewoning. Deze streek behoorde tot het einde van WO-2 bij Duitsland. Daarna is het als oorlogsbuit in handen gekomen van Polen, die op zijn beurt in het oosten grondgebied moest afstaan aan Rusland. Alle Duitsers die er woonden, en dat waren er miljoenen, werden gedwongen om naar het verslagen Duitsland te verhuizen. In mijn routegids worden de meeste plaatsen met zowel de Poolse als
de Duitse naam vermeld. De plaats waar ik nu dicht bij zit heet in het Pools: Pszczew, vrijwel onuitspreekbaar en de Duitse naam is Betsche en dat zou iets op elkaar moeten lijken.

Tot nu toe is het een verademing hier de R1 te fietsen: gewoon de wegen tussen de dorpen en niet de kruip door, sluip door binnenwegen zoals in Nederland en Duitsland. De wegen hier zijn redelijk brede asfaltwegen. Het weinige verkeer rijdt wel tamelijk hard, maar ze zijn niet te beroerd om voor je af te remmen in onoverzichtelijke situaties. Je kan dus flink opschieten. Mijn gemiddelde snelheid lag vandaag op ruim 19 km per uur, en dat was de hoogste tot dus ver ( laagste: 14 km tussen Goslar en Thale in de Harz).

Lange-afstandfietsers heb ik vandaag niet gezien. Ik vermoed dat dat ook wel zo zal blijven. Er moet veel (Europees) geld in gestoken zijn, vooral in Duitsland in het verbeteren van de R1, zowel de paden als de bewegwijzering als de informatieborden, maar erop gefietst wordt er nauwelijks is mijn indruk. Jammer voor al die campings, B&B en hotels die er langs liggen en die hoopten een graantje mee te pikken.

Ik word er nu met mijn neus opgedrukt dat de Poolse taal toch enigszins mysterieus is. Daar had ik me iets beter op moeten voorbereiden. Een lijstje met de meest gebruikte woorden en uitdrukkingen had ik simpel kunnen kopiëren uit een reisgids ( zoals vorig jaar in Bulgarije en Turkije). Nu moet ik er zelf achter zien te komen wat ja (=tak) is of goedendag (=dowezenia). Gelukkig kom je met Duits of Engels soms ook wel verder.

De onbegrijpelijke taal helpt ook niet om op de hoogte te blijven van het nieuws in de wereld. Ik heb wel begrepen dat Obama een bezoek brengt aan Polen en dat de Servische generaal Wladic eindelijk is opgepakt en zijn straf dus niet zal ontlopen. De beurs volg ik uiteraard ook via internet, niet veel om over te juichen de afgelopen weken. De schuldencrisis in Griekenland zeurt maar door.

Al midden op de middag besloot ik een kamer te nemen in hotel "Villa Toscania" dat in mijn gids sterk werd aanbevolen. En na bijna 100 km vond ik het wel welletjes. Het hotel is een oud verbouwd landhuis, zeer rustiek. Een bruidspaar was in het park aan het poseren en heeft hier nu een diner.

Morgen is het mijn bedoeling naar de stad Poznan te fietsen (ca 100 km). Dit is een van de toeristisch meest aantrekkelijke steden van Polen met een interessante historie. Ik wijk dan wel van de R1 af voor een aantal dagen want die gaat van hieruit noord-oost, door dacht ik minder aantrekkelijk gebied, terwijl ik oost blijf aanhouden. Ik rij dan wel langs een hoofdweg, maar op zondag verwacht ik (vrijwel) geen vrachtverkeer. Vanuit Poznan ga ik dan weer naar het noorden via de stad historische stad Torun.

• 29 Mei 2011 - 07:00

Reina:

Nou lieve Henk, ik ben helemaal bij met de foto's.
    Blij toe.
    Ik krijg wel routine en per dag is het niet veel werk.
    Fijn dat het goed met je gaat.
    Liefs van Reina.

• 29 Mei 2011 - 07:00

Hankl:

het is gelukt de foto te versturen. ben uit de aard der zaak visueel ingesteld; het doet me deugd de reis ook via prentjes te volgen , goede reis groet van Han

• 29 Mei 2011 - 10:08

Hein En Rijkje:

Hallo Henk, we volgen je weer bijna elke dag , je bent al een mooi eind op weg ,wij vinden het een prestatie! de foto,s en de verslagen van de reis zijn mooi .
    goeie en veilige reis verder gewenst
    wij gaan komende weken richting zuid frankrijk , we blijven je volgen

groeten Rijkje en Hein

• 29 Mei 2011 - 18:36

Tonnie Witteman VMDB:

Hallo Henk,
    Villa Toscania, dat lijkt mij ook prima! En 100 km per dag ook! Fijn dat het zo goed gaat met je, ook al kun je die Polen niet goed verstaan. Hoe moet dat straks in Rusland? Njet, of toch een beetje praten met onze "bevrijders" uit WO2. Ik geniet van je verhalen!
    groet, Tonnie

• 29 Mei 2011 - 19:02

Jan Dekker:

Dag Henk,
    Ik heb vanavond je reisverslagen nr. 3 t/m 15 gelezen en heb genoten van je verslagen. Je bent daarbij behoorlijk informatief en je geeft een bijna fotografisch beeld weer van je reis en je ervaringen. Wij zijn gisteren van een veertien daagse prachtige wandelvakantie in Graubünden in Zwitserland teruggekomen. Wellicht hebben wij in een hoger gebied gewandeld dan jij in het natuurgebied Märkische Schweiz. Ik denk dat wij het getroffen hebben door de uitstekende weersomstandigheden in Zwisterland, veel zon en zomerse temperaturen. Voor het fietsen is het beter de door jou ervaren temperaturen.
    Ik wens je een goede reis verder naar je einddoel en hoop nu weer bijna dagelijks van je reisverslagen te genieten. We leven en genieten met je mee.
    Hartelijke groeten ook namens Gijsje.
    Jan.