Dag 21; vr 3-6; 0 km; sightseeing Marienburg - Reisverslag uit Malbork, Polen van Henk Bentum - WaarBenJij.nu Dag 21; vr 3-6; 0 km; sightseeing Marienburg - Reisverslag uit Malbork, Polen van Henk Bentum - WaarBenJij.nu

Dag 21; vr 3-6; 0 km; sightseeing Marienburg

Door: henkfietstnaarsintpetersburg

Blijf op de hoogte en volg Henk

03 Juni 2011 | Polen, Malbork

Het bliksembezoek van nog geen uur aan het kasteel Marienburg bij Malbork zat me toch niet lekker. Daarvoor had ik geen 1800 km gefietst om even te ruiken aan een van de meest imposante kastelen van de wereld. Er was maar een mogelijkheid: er nog een dag aan vastknopen. Dus besloot ik deze vrijdag te spenderen om alle hoeken en gaten van de burcht te bekijken.

Iemand die niet in kastelen en de historie er omheen is geïnteresseerd kan dus nu beter stoppen met lezen.

Bij opening om 9.00 uur stond ik met mijn audioguide klaar voor de 50 punten waar uitleg werd gegeven. Het was zaak om de nummervolgorde goed in de gaten te houden want binnen de kortste keren was je anders verdwaald binnen het complexe complex. Er was veel belangstelling. Er stonden tientallen bussen op het parkeerterrein. Opnieuw, net als in de stad Korun, uitzonderlijk veel groepen kinderen in de basisschoolleeftijd. Uiteraard was er een groep Japanse toeristen. Hollanders heb ik niet gezien.

Een paar zaken die me opvielen:
- de belangrijkste vertrekken van het kasteel werden in de winter verwarmd met hete lucht. Onder in de kelders werd gestookt en de warme lucht naar de zalen geleid. Ongeveer op dezelfde manier als de oude Romeinen hun huizen verwarmden
- de toiletten waren als een soort erkers tegen de torens boven de slotgrachten gebouwd, dus al een soort water closet
- de kelders en ook de zolders waren enorm groot. Dit had er mee te maken dat er zoveel voedselvoorraden, vooral granen, opgeslagen moesten kunnen worden, dat er voldoende voorraad was voor een eventueel beleg van 2 jaar!
- het geheel is gebouwd in een gotische stijl. Ondanks al die bakstenen doet het geheel toch licht aan. Er zijn grote vertrekken waarin het plafond lijkt te rusten op een enkele granieten zuil.

Voor het overige moeten de paar foto's die ik op de website zet maar voor zich spreken.

De camping raakt wat meer bevolkt, vooral door campers. Ik heb als buren een Hollands echtpaar gekregen uit Maassluis die met de caravan door de Baltische staten reizen en via Tallinn, de hoofdstad van Estland, met de veerboot oversteken naar Helsinki. Met de trein gaan ze nog een bezoek brengen aan St.Petersburg. Met de caravan wagen zij zich niet in Rusland.

Morgen rij ik verder noord-oost. Waarschijnlijk naar Frombork aan de Oostzeekust en anders Braniewo, dicht bij de Russische grens.

• 04 Juni 2011 - 06:16

Hankl:

Ik ben ook een beetje een kastelen gek, ja eigenlijk forten dwaas. Dus het was een goed idee om daar eens rond te spoken.
    Met groet Han

• 04 Juni 2011 - 08:55

Gonda & Lieuwe:

Henk, we zijn jaloers op je reis langs die bekende plaatsen met als laatste Marienburg.
    We kunnen je niet meeer volgen.
    Want we gaan zo dadelijk met de boot naar New Castle, etc. , een reis door Schotland.
    We wensen je een goede reis ! hartelijk gegroet, G.& L.