Dag 10; ma 23-5; 76 km; Lutherstad Wittenberg - Reisverslag uit Wittenberg, Duitsland van Henk Bentum - WaarBenJij.nu Dag 10; ma 23-5; 76 km; Lutherstad Wittenberg - Reisverslag uit Wittenberg, Duitsland van Henk Bentum - WaarBenJij.nu

Dag 10; ma 23-5; 76 km; Lutherstad Wittenberg

Door: henkfietstnaarsintpetersburg

Blijf op de hoogte en volg Henk

23 Mei 2011 | Duitsland, Wittenberg

Het reisdoel voor vandaag is Wittenberg aan de Elbe. Ik ben benieuwd de deur te zien waar Luther zijn 95 stellingen op spijkerde.
De afstand is zo'n 70 kilometer dus bij aankomst nog tijd om een en ander te zien.
De zon schijnt volop,het is helder en er is een frisse wind. Uistekend fietsweer. De route verloopt globaal via Schloss Worlitz, Schloss, Oranienbaum, Ferropolis en dan volgt Wittenberg.
Deze omgeving is bekend om zijn parklandschappen. Schloss Oranienbaum is nog aangelegd door een prinses van Oranje-Nassau. Zij bouwde een kasteel compleet met aangrenzend dorp. Op de markt staat
nog de oranjeboom met 9 appels (haar 9 kinderen; zie foto).
Ferropolis, de ijzeren stad, is een verzameling dinosaurusachtige graafmachines tot enkele tientallen jaren geleden gebruikt voor bruinkoolwinning. Nu is het een soort openluchtmuseum (zie foto). Hier lunchte ik.
Iets na twee uur arriveerde ik al in Wittenberg. De jeugdherberg, die midden in de oude stad is gelegen, zelfs naast de bekende slotkapel, had nog een 1-persoonskamer. Na een douche ging ik het fraaie historische stadje in op weg naar de deur van de slotkapel.
Helaas bleek de deur in restauratie. Had Luther in plaats van spijkers maar tape gebruikt om zijn stellingen te bevestigen, dan had deze de eeuwen wel doorstaan. Nu moest ik volstaan met een foto van de deur (zie foto).
Ik deed even een klein wetenschappelijk onderzoek. Ik vroeg een paar bezoekers naar het aantal stellingen. Iedereen wist het precies: 95. Volgende vraag was: noem slechts 1 van de stellingen. Geen enkel antwoord. Toch wel teleurstellend want de stellingen hebben grote gevolgen gehad. Overigens misschien minder verrassend want de stellingen waren in het Latijn en dat kon vrijwel niemand lezen. Misschien is de mooiste/ bekendste stelling nr 62: (vrij vertaald) de ware schat van de kerk is het allerheiligste evangelie van de heerlijkheid en de genade van God. Typisch Luthers lijkt mij.
Omdat ik geïnteresseerd was geworden in de persoon van Luther heb ik daarna het Lutherhuis bezocht waar hij enkele 10-tallen jaren heeft gewoond, samen met zijn vrouw, een uitgetreden non, Katherina van Bora. Zij had een goed zakelijk inzicht waardoor Luther een rijk man was toen hij stierf. Zijn hele levensgeschiedenis is bijzonder interessant maar dat voert hier te ver.
Op de plattegrond van de stad stond nog een school ontworpen door de architect Hundertwasser, altijd de moeite waard om de fantasierijke manier van bouwen, dus die heb ik nog even bekeken (zie foto).
Het krioelt hier ineens van de fietsers die vrijwel allemaal de Elberoute fietsen. Die is hier erg populair, langs een rivier, dus weinig hoogteverschillen en op gezette tijden een fraai gerestaureerde stad zoals Wittenberg en Dresden.
Morgen richting noord-oost. Ik hoop Potsdam te halen, niet ver van Berlijn.

• 23 Mei 2011 - 20:32

Henk & Alien:

We lezen je verslagen allemaal, maar meestal een paar tegelijk. Het is erg interessant en we herkennen dingen, die we ook hebben gezien. Zo zijn wij twee keer in Wittenberg geweest. We hebben ook de boom gezien, waar Luther de banbrief van de paus heeft verbrand.
    Tot nu toe bof je met het weer.
    Overmorgen gaan we een week naar Spanje, dus dan hebben we veel te lezen als we weer thuis komen.
    Het beste met het vervolg van je tocht!

• 23 Mei 2011 - 20:34

Frits:

Het is weer een boeiende reis die je maakt. En leuk om de foto's erbij te zien. Maar vandaag ben je vergeten ze te uploaden. Wellicht kun je dit nog doen!
    Morgen richting Potsdam, ook al weer een interessante stad! Succes maar weer.

• 23 Mei 2011 - 20:44

Reina:

Vandaag is het 23 mei de sterfdag van Nel nu 14 jaar geleden.
    Boven je verslag staat 22-5.
    Wat bijzonder dat je bij de slotkapel te Wittenberg bent.
    Die 95 stellingen van Luther, dat vergeet je nooit.

• 24 Mei 2011 - 10:19

Henriette V.d. Born:

Geweldig Henk! Heel leuk, ik wens je veel plezier en een voorspoedige tocht!
    Succes en hartelijke groet!

• 24 Mei 2011 - 14:53

Hankl:

moet je nagaan je zit bijna in Berlijn ( met de trein 6 uur) maar met de fiets duizend maal zo leuk, goede reis, tot de volgende keer.

• 24 Mei 2011 - 17:28

Tonnie Witteman VMDB:

Hoi Henk,
    Kan me voorstellen dat je eruit bent gegooid in dat hotel. Broodjes voor de lunch meenemen, dat kan echt niet. Duitsland is zo enorm groot. En ik denk nu ook wel de mooiste tijd, qua natuur. De foto's zijn mooi en geven een beeld van wat je allemaal tegenkomt. Rijkdom en macht, ik moet eerlijk zeggen dat ik 95 stellingen teveel van het goede vind! Vandaag vergadering VMDB gehad, Koos had de touwtjes redelijk strak, zodat ik om half vier naar huis kon rijden. Morgen neem ik afscheid van de Ned. Hogeschool voor Tourisme Breda. Zo krijg ik, hopelijk iets meer tijd voor de VMDB. Donderdag Ledenraad!
    Veel groeten van Tonnie