Dag 39; di 21-6; rustdag in St.Petersburg - Reisverslag uit Sint-Petersburg, Rusland van Henk Bentum - WaarBenJij.nu Dag 39; di 21-6; rustdag in St.Petersburg - Reisverslag uit Sint-Petersburg, Rusland van Henk Bentum - WaarBenJij.nu

Dag 39; di 21-6; rustdag in St.Petersburg

Door: Henkfietstnaarsintpetersburg

Blijf op de hoogte en volg Henk

21 Juni 2011 | Rusland, Sint-Petersburg

Gisteravond gesproken met een Duits stel die een rondreis maken door Europa. Ze zijn een paar dagen in St.Petersburg en gaan nog door Finland naar de poolcirkel. We hebben samen een vervolgroute bekeken naar Helsinki. De conclusie was: de enige route loopt via de stad Vyborg (nog in Rusland) maar te ver om in 1 dag te fietsen. Misschien de trein een optie?

In het hostel lagen een aantal folders met excursies in St.Petersburg. Ik heb er een stadswandeling uitgezocht van 3 uur die langs bekende en onbekende plekjes van St.Petersburg leidde. Toen ik me bij mijn
gids Michael meldde bleek er slechts een andere geïnteresseerde te zijn: Lyubov Pronina uit Moskou. Zij werkt als journalist bij het nieuwsagentschap Bloomberg. Was hier op zakenreis en plakte er nog een dagje sightseeing aan vast. Ook de gids sprak gelukkig uitstekend Engels.

Op initiatief van tsaar Peter de Grote werd in 1703 begonnen met de bouw van St.Petersburg. In de moerassen bij de rivier de werd vanuit het niets de stad gebouwd. Amsterdam diende als voorbeeld. Ook in St.Petersburg lopen een aantal grachten als een halve cirkel rond het centrum. Maar hiermee houdt de vergelijking wel ongeveer op. De stad doet veel massiever aan. Grote gebouwen (maar in het centrum geen enkele hoogbouw), veel in eclectisistische stijl, zoals Mike het noemde, dicht tegen Art Nouveau aan.

Er staan nog veel paleizen van de adel uit de tijd van de tsaren. In WO2 is veel beschadigd maar in oude stijl weer opgebouwd. Achter veel ogenschijnlijk oude gevels staan moderne gebouwen.

Tot slot nog samen geluncht met natuurlijk Russische soep. Met Michael nog gesproken over mijn route naar Finland. Volgens zou ik het beste de kustweg kunnen fietsen naar Vyborg. Er zouden voldoende hotels en wellicht ook campings langs de zee liggen zodat ik na twee dagen In Vyborg zou kunnen zijn.

Na de stadswandeling stond de Hermitage op mijn programma. Toen we er met de wandeling langskwamen was de wachttijd ruim 2 uur. Ik besloot tegen vieren te gaan, omdat de rij dan wel flink korter zou zijn. De Hermitage is tot zes uur open, dus had ik dan nog 2 uur. De wachtrij was inderdaad flink korter, maar het was ook gaan regenen. Ik heb een half uur in de regen in de rij gestaan, maar ja je moet er wat voor over hebben.

Binnen was het overvol. Ik had al 2 cruiseschepen in de Newa zien liggen het leek wel of al die passagiers in talloze groepjes rondliepen in de Hermitage. Nu is het wel een geweldig groot gebouw, maar zoals altijd zijn er maar een beperkt aantal blikvangers die iedereen wil zien. En hier behoorden de oude Hollandse en Vlaamse Meesters en de Franse impressionisten beslist toe. Maakte ik mijzelf ook aan schuldig.

In de zaal met de schilderijen van Rembrandt was het door alle drukte letterlijk enkele graden warmer. En de schilderijen hingen achter glas. Dus op je gemak bekijken en fotograferen was er niet bij. Idem bij de zalen vol Picasso's en Monets, etc. Het was aardig om te zien, maar na anderhalf uur had ik het ook wel gezien en was ik blij dat ik weer in de frisse lucht stond. Wel ongelooflijk wat de Russen destijds bij elkaar verzameld hebben.

Na anderhalve dag gelopen te hebben, verlang ik weer naar mijn fiets, dus morgen stap ik weer op de pedalen. Richting Helsinki, ik denk een dag of vijf als het meezit.

Margriet, Yme, Dirk, Bert, Jan en misschien ben ik nog iemand vergeten, bedankt voor de aanmoedigingen.
Jan, van het vliegtuigongeluk waarbij een Nederlander is omgekomen had ik niets gehoord. Heb ik via internet opgezocht. Was hier ongeveer 400 km vandaan en een heel oud vliegtuig begrijp ik.

• 21 Juni 2011 - 18:33

Hankl:

proficiat. Maar het lijkt wel of je met een fietszadel onder je kont bent geboren.
    Henk goede reis ik geniet van je verslagen Dank,
    Han

• 21 Juni 2011 - 19:05

Tonnie Vmdb:

Hallo Henk, jij met die soep, die komt mijn neus uit. Nou ja, heel fijn dat je er nu bent, bravo voor jouw doorzettingsvermogen. Slapen in een stapelbed, zo kom je nog eens iemand tegen (geintje). Dat de Hermitage veel lijkt op Parijs, Amsterdam, Madrid kan ik me goed voorstellen. Dan heeft ons kleine landje het best goed gedaan qua schilders. lLet op, in Finland kun je depressief worden. Dat is mij ooit overkomen, je ziet door de bomen het bos niet meer. Stap dan gauw op de boot en kom naar het zuiden.
    Mooie foto's!
    Groet, Tonnie

• 22 Juni 2011 - 19:09

Margriet:

Een Russisch-Orthodoxe kathedraal aan het eind van een "Amsterdamse"gracht. Fantastich toch ?!
    Veel succes met je tocht naar Helsinki.
    Groet van Margriet